söndag 18 juli 2010

Shabby Chic

Shabby chic posterna ofta är starkt målade med många lager som visar genom uppenbarligen slitna områden. Stilen är imiteras faux målning med glasyr eller genom att måla och sedan gnugga och slipa bort överlack för att visa trä eller grundmålning. Tyger tenderar att vara bomull och linne, med linne är särskilt populär, inspirerad av gamla franska sängkläder. Vitt och slitna eller blekta pasteller ut är favoritfärger. Materialet är ofta färgas med te för att ge det utseendet av gamla tyg. Blekt och blekt är termer ofta om den stilen.
Kärnan i shabby chic stil är vintage och antika möbler målade vit (eller annan mjuk pastellfärg) och nödlidande i hörnen med slipning.
Populära inredning objekt är kuddar tillverkade av årgång barkcloth tyg, vintage linne, sängöverkast chenille, vintage ljuskronor, och allt med rosor på. Det är en mjuk och avslappnad feminint romantiska sätt att dekorera som ser bekväm och inbjudande. Även kallad stuga stil.

Stilen startade i Storbritannien och frammanar den typ av dekor som finns i stora landet hus där det finns slitna och urblekta gamla Chintz soffor och gardiner, gammal målning och anspråkslös "god" smak. Slutresultatet av shabby chic är att åstadkomma en elegant totala effekten, i motsats till den sentimentally söta Pop-viktorianska. Återanvändning av gamla möbler och tyger är en viktig aspekt av utseende och var särskilt vanligt med moderna Bohemians och hantverkare som gjorde upp en åsidosatta kontraproduktiv kultur rörelse under 1980-talet då dyr kvalitet inredning blev mycket populärt med den övre medelklassen. Den ursprungliga shabby chic inredning var vanligen anses i sig konstverk.
De tidiga former av shabby chic var ganska stora men stilen har utvecklats med inspiration från många former av dekoration. Dessa sträcker sig från 18. Talets svenska målad dekor, den franska Chateau liksom den amerikanska heta där enkelhet och tydlighet var viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar